Bæredygtighed

drone-1956151.jpg

Bæredygtighed, hvad betyder det egentlig?

Et produkt kan sagtens være bæredygtigt, selvom det ikke er genbrug.

Man skal kigge på produktionen, produktionsforhold, materialer, forarbejdning, transport og mange andre ting.

Bæredygtighed kan være i flere aspekter af et produkt, men fælles for dem er, at de er skånsomme og mindre belastende i forhold til konventionelle produkter, hvor der ikke tages særlige hensyn. 

Det kan være i udvindingsprocessen af råmaterialer, produktionen af råmaterialer, forarbejdning (med eller uden kemikalier), genanvendelsesmuligheder, spilprodukter osv.

Med genbrug er det bare nemt at handle bæredygtigt! Det er et allerede eksisterende produkt, så der skal ikke bruges nye ressourcer, for at slut-brugeren kan få glæde af det. 

IMG_5170 kopi.jpg

Smykkeproduktion, ikke godt for planeten.

I smykkeproduktion er der desværre mange ting, der ikke er godt for planeten. Når ædelmetaller skal udvindes, bliver det ofte gjort med metoder, hvor man eksempelvis  pumper kemikalier ned i undergrunden, for at skille materialerne ad. Det giver selvfølgelig forurening. Der kan også være sociale slagsider, feks i forhold til arbejderne i minerne, der ofte går for en elendig løn og i nogle tilfælde også har farlige arbejdsforhold.

En anden slagside er, hvis der bliver opdaget forekomster af ædelstene eller ædle metaller i sårbare områder som feks. i naturparker eller skrøbelige økosystemer. Det kan være svært at opretholde et forbud mod minedrift og unikke naturområder kan blive ødelagt.

Der eksisterer allerede ufatteligt mange smukke smykker og den berømte patina kan man ikke købe sig til. 

IMG_5482.jpg

Ved genbrug sparer du både på pengene og jordens ressourcer.

En anden god måde at få “nye” smykker på er, hvis du har arvestykker liggende, som du ikke bruger, eller smykker der er gået i stykker. Du kan tage dem med til en guldsmed/sølvsmed, hvis design du godt kan lide og så kan i sammen finde ud af noget. Du kommer med materialerne selv (der jo også ofte har en fin historie og betydning) og skal “kun” betale arbejdsløn.

Man kan også købe smykker på auktion, men her vil det typisk være ting i den højere pris-ende og der vil blive lagt salær/hammerslagsgebyr på prisen. Til gengæld ved man, at fagfolk har tjekket stand og materialer, så man ikke køber “katten i sækken”.

 Som en klog person har sagt, så ligger forbrugerens største magt i hans/hendes pengepung og med genbrug er der både penge og jordens ressourcer at spare.